Gunung tertinggi di Rusia: nama dan gambar

Anonim

Gunung tertinggi di Rusia, monumen alam semulajadi, salah satu gunung berapi yang paling pupus di dunia, "Mekah" Rusia dan bukan sahaja gunung hibrida dan hanya gunung yang sangat indah - ini adalah sekurang-kurangnya set yang teringat ketika anda bercakap tentang Elbrus. Keindahan ais ini menyembunyikan di bawah nafasnya panas dari jurang yang berapi-api - selepas semua, Elbrus, sebenarnya, adalah gunung berapi yang sudah pupus. Atau hanya tidur? Masih tiada konsensus di kalangan ahli-ahli volkologi.

Struktur gunung

Kepada persoalan yang mana gunung adalah yang tertinggi di Rusia, mana-mana pelajar akan menjawab: "Kaukasus". Ini adalah rangkaian rangkaian gunung yang membentang di selatan-barat negara. Dan Elbrus adalah titik tertinggi gunung-gunung ini dan, dengan itu, di Rusia. Gunung tertinggi di Jurang Luas Caucasus Besar terletak. Pada masa yang sama, di kawasan sempadan antara Karachay-Cherkessia dan Kabardino-Balkaria.

Di samping itu, Elbrus adalah salah satu gunung tertinggi di Bumi, di Rusia, yang juga gunung berapi pada masa yang sama, kedudukan kelima sebagai penghormatan, di belakang hanya gunung berapi Aconcagua (6.96 km), Lullaigliaco (6.723 km), Kilimanjaro 5, 895 km) dan Orizabe (5, 700 km).

Image

Dari sudut pandangan geologi, ia adalah gunung berapi yang pupus, dengan dua puncak 5, 621 kilometer (lebih rendah) dan 5, 642 kilometer (atas), yang dihubungkan dengan "pelana" yang dipanggil, yang dinaikkan 5.3 kilometer di atas paras laut. Kedua puncaknya adalah kerucut gunung berapi biasa. Terdapat juga kerucut ketiga (di sebelah barat gunung) - ia jauh lebih rendah dan, berdasarkan zaman dahulu, hampir hancur sepenuhnya oleh cuaca.

Seperti banyak gunung berapi lain, ia terdiri daripada asas berbatu yang meningkat 3.7 kilometer di atas paras laut dan kon kerucuan gunung berapi yang terbentuk oleh letusan lava, yang menambah kira-kira dua kilometer ke Elbrus.

Barisan salji gunung terletak pada ketinggian 3.5 kilometer. Hanya salji, ais dan telanjang, batu beku dan es di atas tanda ini.

Gunung berapi api

Seperti yang telah disebutkan, Elbrus adalah gunung terbesar dan tertinggi di Rusia, pada masa yang sama mampu memuntahkan aliran lava. Tetapi adakah gunung berapi tidur atau pun pupus? Sebenarnya, gunung berapi dianggap punah hanya dalam kes tersebut jika rekod sejarah tidak mengandungi sebarang maklumat mengenai letusan mereka. Dalam kes Elbrus, perkara-perkara yang sedikit berbeza. Letusan terakhir adalah sekitar lima puluhan Era Baru.

Tempoh aktiviti maksimum gunung berapi kita, menurut ahli sains, 220, 100 dan 30 ribu tahun lalu.

Keluar atau tidak?

Walaupun gunung berapi Elbrus yang tidur tidak meletus selama hampir dua ribu tahun, kita tidak mempunyai alasan untuk menganggapnya sudah pupus. Lebih-lebih lagi, ahli geologi percaya bahawa gunung berapi itu terletak di cawangan pembangunan yang menaik, dan oleh itu, kemungkinan besar, akan mengisytiharkan dirinya sendiri. Mari kita berharap bahawa lebih daripada satu milenium akan berlalu sebelum ini.

Sejarah kajian Elbrus

Walaupun fakta bahawa buat pertama kalinya dalam sejarah bersejarah gunung tertinggi di Rusia muncul dalam "Buku kemenangan" yang menggambarkan kempen Tamerlane - ia menunjukkan bahawa komander hebat mendaki gunung untuk berdoa, Elbrus menjalani kajian saintifik yang serius yang hanya bermula sejak abad kesembilan belas.

Secara khusus, koordinat dan (agak tepat) ketinggian gunung berapi yang dilindungi salji ditentukan oleh saintis penyelidikan Rusia Vishnevsky V. K., dan ekspedisi penyelidikan pertama berlaku pada tahun 1829. Ia dihadiri oleh beberapa sarjana Rusia, khususnya Lenz dan Meyer, disertai oleh pemandu tempatan dan detasmen Cossack seribu orang.

Image

Walaupun segala usaha dilakukan, para saintis tidak berjaya mendaki ke puncaknya - ini hanya dapat dilakukan oleh konduktor muda yang disesuaikan dengan keadaan gunung - Khashirov K. Adalah menarik bahawa konduktor lain yang menyertai ekspedisi ini ialah Sottaev A., kemudian 9 kali menaklukkan bahagian atas gunung, dan kali terakhir dia melakukannya dalam satu ratus dua puluh tahun hidupnya!

Berjuang untuk gunung

Gunung Elbrus bukan hanya gunung tertinggi di Rusia, bukan hanya subjek pencarian ribuan dan ribuan pendaki dari seluruh dunia, tetapi juga monumen sebenar sejarah Rusia, sebuah monumen kebesaran dan keberanian yang tidak ditakdirkan. Tidak ramai orang tahu betapa sengit pertempuran untuk gunung ini dalam Perang Patriotik Besar, pada awalnya ditangkap oleh fasis, dan kemudian dibebaskan oleh tentera Soviet.

Hitler banyak memberi perhatian kepada penangkapan Gunung Caucasus, yang merupakan kepentingan strategik utama untuk pengekalan wilayah bersebelahan. Gunung Elbrus, antara lain, pemimpin Nazi melambangkan kepentingan esoterik yang hebat. Dia percaya bahawa dengan merampas puncak ini, dan pada masa yang sama seluruh Caucasus (gunung tertinggi Rusia), USSR akan kehilangan beberapa kuasa spiritualnya.

Image

Untuk menangkap dan memegang gunung tertinggi di Rusia, unit elit Wehrmacht telah dikenal pasti - sejenis "pasukan khas gunung" Hitler - anak panah Alpine "Edelweiss". Operasi tentera Nazi pada tahun 1942 mencapai kejayaan, ketinggian telah ditangkap, sebagai tanda ini oleh bendera pendaki Jerman Jerman fasis dipasang di kedua puncak Edelweiss.

Pertempuran antara unit-unit NKVD dan roket gunung Nazi, yang berlaku pada 28 September 2003 di kawasan yang dipanggil "sebelas buah rumah anak yatim" (ketinggian 4.13 kilometer), betul-betul memasuki sejarah Perang Dunia II sebagai pertarungan ketinggian yang paling tinggi. Sehingga kini, pendaki kadang-kadang mencari akibat sedih dari peristiwa-peristiwa itu - mayat beku tentera yang jatuh.

Walau bagaimanapun, kejayaan ketenteraan telah lama berubah Hitler, dan unit-unit tentera fasis Jerman pada musim sejuk 1942/43 telah tersingkir dari tempat-tempat yang diduduki, dan pada bulan Februari 1943, pendaki Soviet, mengeluarkan bendera musuh, mengangkat bendera merah ke titik tertinggi gunung.

Titik tertinggi Caucasus

Elbrus menarik pandangan para pendaki di seluruh dunia. Terdapat laluan pendakian yang berbeza pendakian mendaki.

Image

Sebaliknya rata di bahagian bawah, cerun di atas 4 kilometer memperoleh cerun yang ketara - sehingga 35 darjah. Dari segi mendaki, lereng timur dan selatan lebih mudah diakses.

Elbrus hari ini. "Shelter 11" dan tempat menarik lainnya

Pada masa ini, kedua-dua Elbrus itu sendiri dan dalam persekitarannya, infrastruktur pelancongan sedang giat berkembang.

Di lereng selatan terdapat dua kabel bandul - Elbrus-1 dan Elbrus-2, dengan panjang 1.9 dan 1.8 kilometer, masing-masing (waktu pendakian 12 minit), kabel Elbrus, menaikkan pelancong ke seribu meter dalam 12 minit yang sama, dan jalan menunggang VL-500, yang dalam 5 minit mengatasi 500 meter jalan.

Image

Pada ketinggian 4.2 kilometer, "Tempat Perlindungan Sebelas" yang terkenal telah dibina semula (selepas api), tempat yang mendakwa hotel gunung tertinggi. Di bawah adalah tempat perlindungan yang sama, yang dipanggil "Barel".

Image

Pada tahun 2008, Elbrus dengan mengundi mengambil tempat yang mulia di antara tujuh keajaiban Persekutuan Rusia.

Artikel menarik

Bandar tertutup Ozersk: penduduk, fakta menarik

Pendapatan moneter per kapita penduduk - ciri, pengiraan dan dinamik

Lelaki berbulu: apa yang menarik tentang mereka? Bagaimana untuk merawat tumbuh-tumbuhan pada badan lelaki dan wanita

Kastil di udara, atau awan apa